Handledare Rusta och Matcha
Här kan du läsa om arbetsuppgifterna för en handledare inom Rusta och matcha och få information om du vill ansöka om arbete som handledare inom Rusta och matcha.
Handledare inom Arbetsförmedlingens program Rusta och Matcha – Krav, Kvalifikationer och Arbetsuppgifter
Handledaren inom Rusta och Matcha spelar en central roll i att stödja och vägleda deltagare mot arbete eller utbildning. Genom individanpassad coachning och strategisk matchning med arbetsgivare bidrar handledaren till att stärka deltagarnas chanser på arbetsmarknaden.
Krav och Kvalifikationer
För att arbeta som handledare inom Rusta och Matcha krävs specifika kvalifikationer och erfarenheter. Arbetsförmedlingen ställer krav på att handledarna ska ha:
-
Relevant utbildning – Exempelvis en examen inom arbetslivs- eller beteendevetenskap, pedagogik, sociologi, personalvetenskap eller liknande områden. I vissa fall kan omfattande arbetslivserfarenhet inom vägledning, rekrytering eller arbetsmarknadsstöd kompensera för formell utbildning. Det viktigaste kompetenskravet är att ha en nog lång eftergymnasial utbildning och arbetslivserfarenhet.
-
Erfarenhet av coachning och vägledning – Tidigare erfarenhet av att arbeta med individer i behov av stöd för att hitta arbete eller utbildning är en stor fördel.
-
Kunskap om arbetsmarknaden – En god förståelse för arbetsmarknadens krav, trender och rekryteringsprocesser är avgörande för att kunna ge relevant rådgivning.
-
Förmåga att arbeta individanpassat – Handledaren behöver ha god lyhördhet och anpassningsförmåga för att möta varje deltagares unika behov.
-
Kommunikativ och pedagogisk förmåga – Eftersom handledaren ska kunna motivera, vägleda och utbilda deltagare är starka kommunikativa färdigheter viktiga.
-
Grundläggande IT-kunskaper – Handledaren behöver kunna använda digitala verktyg, jobbsökarplattformar och administrativa system.
Förutom krav på flytande svenska och engelska kan det i vissa fall kan även finnas krav på språkkunskaper, särskilt om deltagarna har olika modersmål och behöver stöd på sitt språk.
Arbetsuppgifter
Handledarens huvudsakliga uppgift är att stötta deltagarna i deras väg mot arbete eller studier genom olika insatser och aktiviteter. De viktigaste arbetsuppgifterna innefattar:
-
Kartläggning av deltagarens kompetenser och mål
-
Handledaren genomför en inledande analys av deltagarens tidigare erfarenheter, utbildning och intressen för att skapa en individuell handlingsplan.
-
Individuell coachning och vägledning
-
Handledaren stöttar deltagaren genom regelbundna samtal där fokus ligger på att stärka självkänsla, motivation och förståelse för arbetsmarknaden.
-
Hjälp med ansökningshandlingar och intervjuträning
-
Handledaren hjälper deltagarna att skriva och förbättra CV, personliga brev samt förbereda sig inför arbetsintervjuer.
-
Matchning med arbetsgivare och utbildningar
-
Genom att använda sitt nätverk och digitala verktyg kopplar handledaren ihop deltagaren med relevanta jobb eller utbildningsmöjligheter.
-
Handledaren samverkar med företag för att skapa möjligheter till anställningar eller praktikplatser för deltagarna.
-
Uppföljning och kontinuerlig anpassning av insatser
-
Handlingsplanen ses över löpande för att säkerställa att deltagaren får rätt stöd och att insatserna anpassas efter behov.
-
Föreläsningar och gruppaktiviteter
-
Obligatorisk dokumentation
Söka arbete som handledare inom Rusta och matcha
Du kan antingen söka via de annonser som ligger ute eller skicka intresseanmälan till de företag som erbjuder tjänsten i din kommun. Det är en relativt stor grupp som är kvalificerade att arbeta med tjänsten Rusta och matcha som handledare därför är konkurrensen hög. Har du relevant utbildning och erfarenhet av yrket, kan många språk som är vanliga bland deltagare eller har ett stort kontaktnät med företag ökar dina chanser att få ett arbete. Att ha goda referenser från tidigare arbetsgivare och ha arbetat med Rusta och matcha är det mest meriterande.
Hur är det att arbeta som handledare inom Rusta och matcha
Det beror helt på vilket företag du är och hur många deltagare du har. På en heltidstjänst får en handledare inte ha fler än 50 deltagare, men har du 50 deltagare och ska sköta all administration och alla möten är det ett krävande arbete som ställer högra krav på struktur och förmåga att möta olika personer. Det är relativt vanligt att som handledare ansvara för ett kontor på egen hand. Då sköter du alla delar, bemanning, möten, samtal mm.
